Udstillinger på glud museum

Glud Museum blev grundlagt i 1912 af den lokale malermester Søren Knudsen. Museet startede med blot en enkelt bygning, men er vokset til i dag at omfatte 12 historiske bygninger og anlæg.

Historierne i bygningerne suppleres hvert år af en række større og mindre arrangementer, som hver især er med til at sætte fokus på dagliglivet fra 1660 og til i dag.

Årets særudstilling: Bjerre Herred i Glimt

Fra midten af 1940’erne og frem til sin død i 1971 tog efterskoleforstander Karl Fausing fotos med sit kamera – mange fotos! Og han skrev; ikke bare lidt, men meget! Alle Karl Fausings artikler og kronikker samlede han i sine udklipsbøger – 22 bøger fyldt med artikler blev det til i årenes løb. Disse udklipsbøger Fausings film samt nogle af de mange fotos er blevet overleveret til Glud Museum og danner grundlag for årets særudstilling.

I ’Bjerre Herred i glimt’ tager vi på tur rundt på den smukke Juelsmindehalvø, som her så ud i 1940’erne og 50’erne – tilbage til den gamle færgegård, kysthospitalet, Stouby Kro, smeden i Ejdom og mange flere, men det er også historien om lægen, vejmanden, frugtavleren, landposten og kvinderne – dem, der fik livet i landsbyen til at fungere. Historierne stammer her fra området, men ligner historien fra rigtig mange landsbyer i Danmark, hvor næsten hvert sogn havde sit mejeri og hver landsby sin brugsforening. Billederne kan derfor opleves både helt lokalt og samtidig være genkendelige for de fleste, som kan huske de danske landsbyer fra dengang, hvor heste og de spritnye traktorer pløjede side om side, hvor mælkekusken afleverede mælken i junger på mejeriet – og for dem, der ikke selv kan huske denne tid, er der mulighed for at gå på opdagelse i forældres-, bedste- eller oldeforældres barn- og ungdom – eller endnu bedre, hvis det er muligt, at tage dem med og lade dem fortælle deres historier med udgangspunkt i billederne.

De gamle bygninger

I museets frilandsdel fortæller om livet, som det blev levet i stuer og køkkener, i stalde og haver i Østjylland gennem århundreder. Oplev hvordan man har levet på landet de sidste 360 år, når du bevæger dig igennem vores spændende historiske huse.

 

Udstilling om museets særegne grundlægger og museets historie

På museet kan du desuden opleve en udstilling om museets særegne grundlægger og museets historie, tilmed i det hus, Hildesheim, som museets grundlægger i 1906 opførte til sig selv og sin familie.

Fortællingen om Museumsgrundlægger og folkemindesamler Søren Knudsen er beretningen om en mand, der overkom mere end de fleste, der havde sine egne ideer om, hvordan livet burde leves og som kom på kant med mange i sine bestræbelser

 

Udstillingshallen

Museet rummer også en stor udstillingshal, hvor du kan udforske landhåndværk, landbrugsredskaber og landbokultur fra dengang, hvor 80 procent af danskerne levede deres liv på landet i tilknytning til disse erhverv.

 

Oversigtskort

Klik på kortet og gå på interaktiv opdagelse i vores udstillinger. Læs mere om de enkelte udstillinger og planlæg dit besøg.

Når du klikker på kortet åbner du en popup, hvor du frit kan klikke på husene og udforske dem.