“Vaerk” – Nye perspektiver i det samlede håndværk

Projektet “Vaerk” er en koordineret samlingsgennemgang af syv jyske museers håndværkssamlinger, der skal sikre en målrettet og koordineret sikring af de danske håndværkssamlinger med forsknings- og formidlingsmæssig værdi.

De danske museers nyere tid samlinger er historisk set begyndt med indsamling af håndværksgenstande, som et forsøg på at bevare mindet om de mange håndværk, der forsvandt med industrialiseringen.

Håndværkssamlingernes høje alder betyder ofte, at registreringen af genstandene ligger langt fra moderne registreringspraksis. Derfor mangler vi det overblik, der er nødvendig for, at vi på bedst mulige måde kan sikre, at Danmarks materielle håndværkshistorie bliver bevaret til eftertiden.

I projektet vil syv jyske museer gennemgå, deres håndværkssamlinger, samt udvikle en koordineret plan for, hvordan de sammen kan sikre deres håndværkssamlingers forskning- og formidlingsværdi og stadig blive ved med at samle nye håndværksgenstande ind. Projektet munder ud i en antologi til udgivelse i 2024. Her bidrager Glud Museums tidligere medarbejder, Katrine Thorsted Stegmann, med artiklen: Dokumentation af samspil mellem håndværksudøver og værktøj.

De deltagende museer er følgende: Give-Egnens Museum, VejleMuseerne, Billund Kommunes Museer, Sydvestjyske Museer, Glud Museum, Museum Midtjylland og Danmarks Industrimuseum.

Projektet er støttet af Slots- og kulturstyrelsen.

Vi bruger cookies til at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge denne hjemmeside, vil vi antage, at du accepterer brugen af cookies.