Din fortælling – Vores historie!
Under emnerne Møller, Modstand og Tro sætter Uldum Mølle, Hjortsvang Museum og Glud Museum fokus på Hedensted Kommunes historie i projektet Din fortælling – Vores historie!
Din fortælling – Vores historie, er igangsat og finansieret af Hedensted Kommune.
Projektet udføres af de 3 museer – Glud Museum, Uldum Mølle og Hjortsvang Museum – i et tværfagligt samarbejde, der også inddrager lokalarkiverne og ikke mindst borgerne i Hedensted Kommune.
Projektet består af tre faser:
En indsamlingsfase i februar-marts 2023, hvor museerne tager på indsamlingsturne rundt til 6 forskellige steder i Hedensted Kommune. I indsamlingsfasen skaber museerne kontakt til lokalarkiver og borgere og sætter fokus på projektet og de lokale historier.
En researchfase, hvor museerne uddyber deres kontakter, supplerer den indsamlede viden og sætter den ind i samlet fortælling om Hedensted Kommunes historie.
En formidlingsfase, som består af tre foredrag, der forventes afviklet i januar og februar 2024, hvor trådene samles og hvor din fortælling bliver en del af vores historie.
Glud Museum sætter fokus på tro
Tro er et emne, der har fyldt meget i fortiden, men som også rydder overskrifter i aviserne i dag. Tag bare den aktuelle debat i Hedensted om præsters holdninger indenfor folkekirken eller tænkt tilbage på 2013, hvor opstillingen 16.000 hvide kors langs motorvejen gjorde netop det, som var hensigten, nemlig skabte debat.
Men troen er også en del af hverdagslivet hos langt de fleste danskere – enten som en aktiv del eller som en kultur vi bærer med os i kraft af sædvane, traditioner og vores historie.
Glud Museum er interesseret i begge dele – både den stille og mere private del af troen og den som har trukket overskrifter.
Troen har en særlig plads i Hedensted Kommunes historie.
Det var i forskellige sogne i Hedensted Kommune, at Danmarks første vækkelsesbevægelse De Stærke Jyder havde sit udspring. De stærke Jyder var de første blandt den brede befolkning i Danmark, der fik lov til at undervise deres børn udenfor det offentlige skolevæsen.
Hedensted Kommune er også hjemsted for flere stærke grundtvigsk inspirerede miljøer, herunder grundtvigskinspirerede kvinder, som fx Jørgine Abildgaard fra Brund. Abildgaard var med til at starte Snoghøj Gymnastikhøjskole, der fik stor betydning for kvindegymnastikkens udvikling i mellemkrigstiden i Danmark; desuden fungerede som hun præst i kirken ved Snoghøj mere end 10 år før kvinder blev anerkendt som præster i Danmark.
Gratis foredrag i januar
I slutningen af januar 2024 kan du komme til foredrag og høre om nogle af de ting, som museerne har arbejdet med. Det er det samme foredrag, der afholdes tre forskellige steder i kommunen, på tre forskellige aftener – så find en aften og et sted, der passer dig og bliv klogere på de gode lokale historier om Møller, modstand og tro:
DATO | TID | STED |
23. januar 2024 | kl. 19-21 | Hedensted Bibliotek |
24. januar 2024 | kl. 19-21 | Juelsminde Rådhus |
25. januar 2024 | kl. 19-21 | Gudenå Centeret i Tørring |